Van 8mm naar broadcast
Tientallen uren aan 8mm films, drie shoots in Suriname, honderden bladzijdes uit dagboeken en foto’s geven dit verhaal een persoonlijke inkijk in het leven van deze jonge soldaten van toen en de mannen van nu.
Onze jongens in de jungle is op een bijzondere manier tot stand gekomen waarbij het materiaal uit het verleden in ere hersteld is om zo gecombineerd te kunnen worden met de digitale technieken en footage van nu.
De destijds gefilmde 8mm beelden zijn terug gevonden, schoongemaakt, hoogwaardig-gedigitaliseerd op Filmfabriek scanners en gerestaureerd door Filmkapitaal.
Door de duizenden frames rand tot rand in te scannen, is het mogelijk om een cinematic uitsnede te maken die naadloos aansluit op de nieuwe digitale beelden die tijdens deze productie zijn gedraaid.
Dit maakt het mogelijk om als nooit tevoren te laten zien dat er soms heel weinig en soms heel veel veranderd is.
‘Een 8mm frame is zo groot als de nagel van je pink.’
“Een van de dingen die deze documentaire ècht bijzonder maakt zijn de vele uren, nooit eerder vertoonde 8mm footage. Deze films komen uit privé collecties van de hoofdpersonen en zijn nooit eerder gedigitaliseerd en daarmee dus ook nog nooit zichtbaar of toegankelijk geweest voor het grote publiek.
Dit 8mm film materiaal zou je bijna de Instagram of Facebook (stories) van toen kunnen noemen alleen kwam de vertoning van deze beelden bij thuiskomst na een geweldig avontuur vaak niet verder dan een huiskamer met familie en vrienden om vervolgens op een stoffige zolder te belanden en nooit meer gezien te worden.
Zoals bij de meeste documentaires begon ook die van ‘Onze jongens in de jungle’ met een zoektocht naar persoonlijke verhalen die de basis zouden gaan vormen van de vertelling.
Tijdens de research in Nederland kwamen we bij veel oud dienstplichtigen over de vloer en ontdekten we dat velen van hun tijdens de uitzending naar de tropen een foto toestel of 8mm film camera mee hadden. Dit leverde al snel een geweldige hoeveelheid beeld materiaal op en er kwam tot onze vreugde steeds meer bij.
We besloten dat deze 8mm films de basis voor de documentaire moesten gaan vormen, samen met de persoonlijke verhalen van deze inmiddels vaak bejaarde dienstplichtigen en oud beroepsmilitairen. Deze verhalen zijn echter nog springlevend en kleuren onze geschiedenis.
Ze leren ons van alles over de voormalige kolonie die nog altijd sterk verbonden is met ons land. In deze raamvertelling combineren we de unieke 8mm collecties met verhalen van toen en nu. We gaan met deze zelfde mannen terug naar Suriname waar ze vaak nog elk jaar komen of soms zelf achtergebleven zijn om hier de rest van hun leven door te brengen.
Ook hielden de jongens vaak dagboeken bij die we door bekende stem acteurs hebben laten inspreken die als het ware een rode draad door het verhaal vormen en zo een extra dimensie geven aan de beelden die ondersteund door interviews de kijker letterlijk mee terug nemen naar vervlogen tijden.”
Jelmar Hoekstra
.
De shoots in Suriname zijn gedaan op de RED Dragon in 4k resolutie in een cinemascope uitsnede, waarmee het 8 en 16 mm film materiaal word gemixed in de montage. We brengen de twee bij elkaar in dit zelfde 2;35 kader en halen in de grading alles uit het materiaal om deze zo bioscoopwaardig af te kunnen werken om zo de docu voor zowel TV, online als projectie in te kunnen zetten.
Van een aantal soldaten zijn de oude dagboeken, bijgehouden tijdens de dienstplicht, ingesproken door bekende stem acteurs (o.a Pim Vosmear) in een professionele audio studio.
Deze kwetsbare, mooie en spannende verhalen worden gebruikt ter ondersteuning van het 8mm filmmateriaal zodat deze samen met muziek en sounddesign als het ware tot leven komen.
Ook hebben we een aantal bijzondere audio vinyl opnames ‘groet van overzee’ die ze destijds naar huis konden sturen vanuit Suriname gedigitaliseerd en gerestaureerd.
Foto’s en documenten gemaakt tijdens het verblijf in Suriname of tijdens de reis er naar toe zijn gedigitaliseerd en 3D gemodelleerd. Hiermee illustreren en ondersteunen wij de mooie verhalen van onze hoofdpersonen en gebeurtenissen.