De makers

Jelmar Hoekstra

Jelmar Hoekstra is sinds 2001 werkzaam als voornamelijk editor en regisseur voor diverse TV-commercials, speelfilms, documentaries en tv-programma’s.

Voor regie ligt zijn passie voornamelijk bij documentaire en hij heeft de afgelopen jaren bij zowel commerciële als non-profit projecten dan ook deze stijl gehanteerd.

“Toen ik me in dit onderwerp verdiepte ontdekte ik al snel dat er, in tegenstelling tot andere koloniale onderwerpen weinig tot niets mee was gedaan!”

Door mijn achtergrond als editor van vele producties met soms ook historische onderwerpen heb ik altijd al interesse gehad in vervlogen tijden en het beeldmateriaal dat daar bij hoort.

Wij hadden vroeger thuis een verkleedkist op zolder staan die van de oudste broer van mijn moeder was geweest. Deze zat vol met souvenirs zoals een jungle training-boekje, een opgezette kaaiman en een zelfgemaakt kapmes van toen hij een jaar gediend had bij de TRIS. Dit was zijn reis koffer voor de terugweg geweest en die had daarvoor altijd bij mijn oma gestaan.

Geïnspireerd door de verhalen van zijn ooms die in de jaren 50 hun dienstplicht vervulden in Suriname besloot Jelmar in November 2017 dat het tijd was dat er eens een mooie film gemaakt moest worden over de TRIS, een voor velen van hun bijzonder tijd om nooit meer te vergeten.

De meeste aandacht in de militaire geschiedschrijving over Nederlandse koloniën gaat uit naar oorlogen in en om het voormalig Nederlands-Indië, terwijl die van Suriname toch ook een bijzondere is.

In een post-koloniale tijd zoals wij die nu kennen is er veel veranderd en reeds verloren gegaan. Juist daarom is deze documentaire zo belangrijk. Deze unieke verhalen die nog levendig aanwezig zijn bij de inmiddels bejaarde militairen en dienstplichtigen kleuren onze geschiedenis en leren
ons iets over deze voormalige kolonie die nog steeds sterk verbonden is met ons land.

 

De Makers vertellen hun verhaal ook op Facebook met foto’s.

Daarnaast is dit onderwerp, dat in tegenstelling tot de beladen en vaak zeer trieste verhalen van de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië er juist een met veelal positieve en goede herinneringen.

Er was immers geen oorlog in Suriname en het bijzondere contact met de gemengde bevolking maakte dit misschien wel tot een van de weinige militaire verhalen, waar veel van de betrokken
soldaten met plezier aan terug denken.

Marijn Zurburg

Marijn Zurburg is director photography en begenadigd cameraman met een scherp oog voor details, verhoudingen, camera-standpunten en meer.

Zijn uitgebreide jarenlange ervaring in binnen- en buitenland is overduidelijk terug te zien in de kwaliteit van zijn beelden.

Na afgestudeerd te zijn aan de HKU in 2003 heeft Marijn camerawerk voor diverse mooie producties gedaan van films en commercials tot documentaires en TV-Programma’s zoals recent ‘Het geheim van de meester’ voor POS film&TV / AVROTROS.

Playback images is ontstaan als een samenwerkingsverband tussen Jelmar Hoekstra (C&C) en Bas Bakker en Leon Joanknecht (filmkapitaal) om zo een label op te kunnen zetten voor historische producties.

Jelmar Hoekstra, regisseur en editor sinds 2001 werkzaam in commercials, docu en speelfilm.
Tevens eigenaar van full service postproductie bedrijf Cuts & Color aan de Tussen Kadijken 2.

Filmkapitaal levert diensten op het gebied van digitalisering en archivering van film en wordt vertegenwoordigd door directeur Bas Bakker, die voor zijn werk heel de wereld over vliegt om complexe vraagstukken rond archiefmateriaal op te lossen. Daarnaast hebben ze ook zelf een 8mm scanner ontwikkeld en uitgebracht waarmee ze op vele beuren zoals de IBC in de Rai en de NAB in Las Vegas hebben gestaan als Filmfabriek.

Beide bedrijven hebben veel voor nationale en internationale bedrijven gewerkt, afzonderlijk of
middels een co-productie. Uiteindelijk wilden zij als gezamenlijk label de krachten bundelen en de focus nog meer leggen op opdrachten met historische content.

Zowel in opdracht van, als eigen producties worden sindsdien onder de naam Playback Images uitgebracht. Inmiddels werken ook vele andere bedrijven met ons samen om historische content
te vinden, te restaureren en digitaal te krijgen voor producties en partijen die daar gebruik van willen maken.

Cuts &Color is recent een joint venture met Pixmix in Antwerpen en derhalve mede-eigenaar van full service postproducties bedrijf PixmIx Studios (Amsterdam-Antwerpen-Brussel).

Een kleine greep uit hun klanten: DDB Unlimited, Eye film museum, Yale University, Nationaal archief van Estland, KLM, KRO-NCRV, NOS en het nationaal broadcast archief van Cuba.

Door de focus op het werken met archiefmateriaal, vulden beide bedrijven elkaar goed aan. Daarom besloten zij de samenwerking te intensiveren in een gezamenlijk label: Playback Images. Zowel externe opdrachten, als eigen producties, worden sindsdien onder dit label uitgebracht.

Inmiddels weten al vele bedrijven Playback Images te vinden als het gaat om een productie met gebruik van historische content zoals recentelijk een productie voor 100 jaar KLM.

Door de wereldwijde ervaring kunnen wij adviseren in het vinden, restaureren, digitaliseren, produceren en publiceren van archiefmateriaal. Al dan niet met nieuwe content.

Hielke Praagman

Hielke Praagman tekende voor de passende muziek bij deze documentaire. Als begenadigd Music Composer & Producer, Sound Designer en Vocalist Recorder is hij altijd op zoek om de juiste combinatie te vinden met de technologische middelen van toen en nu. De soundtrack van de documentaire staat op Spotify.

Zijn bijdragen zijn terug te vinden in talloze televisie- en bioscoopcommercials, zoals Stella Fietsen, Bison, Aegon, Lotto, Albert Heijn, e.v.a.

soundtrack Onze Jongens in de Jungle
Klik op afbeelding voor Soundtrack op Spotify

Short List Crew

Regie & research: Jelmar Hoekstra

Camera: Marijn Zurburg

Productie: Playback Images & Stichting Triskontakten (partner)

Producer: Bas Bakker

Muziek: Hielke Praagman

Mixage: Poul Sven de Haan

Design & artwork: Paul Postma

Montage: Jelmar Hoekstra

Assistent montage: Mike Vosmaer

Stem narrative: Esteban van der Wolf

Grading: Jef Grosfeld

Film scanning & restauratie: Filmkapitaal

VFX & Postproductie: Pixmix Studios